Historien om baseoljer og eteriske oljerHistorien om baseoljer og eteriske oljer 

Planter og deres legende egenskaper har vært i bruk i flere tusen år. 

I det gamle Egypt ble aromatiske planter og eteriske oljer brukt av egyptiske leger, til balsamering og av prester i religiøse seremonier.

Den moderne aromaterapien oppstod i Frankrike i første halvdel av 1900-tallet, da Rene Maurice Gattefossé oppdaget de helende egenskapene av lavendelolje på brannsår. 

Dette startet hans interesse for videre studier av eteriske oljer. Han samarbeidet med flere leger, spesielt innen feltet hud og hudpleieprodukter. 


Hva er baseoljer?


Baseoljer eller bæreoljer er vegetabilske oljer som kommer fra frø, kjerner eller nøtter fra planter, med noen få unntak. De klassifiseres som fast olje siden den ikke fordamper. 

Oljene inneholder vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer, og mange av dem mykner opp og forbedrer hudens tilstand.

Noen er også svært effektive til behandling av irritert og følsom hud slik som eksem og psoriasis og den hjelper med å redusere rynker og arr.


Før essensielle oljer kan brukes i aromaterapi må de fortynnes, siden de er for sterke til å brukes alene. 

Det finnes andre baser slik som lotioner, disse kan også brukes til å fortynne essensielle oljer for aromaterapi behandling, men baseoljer er mest brukt på grunn av allsidigheten.


Baseoljer utgjør hele 98% av en typisk aromaterapi behandling og grunnet deres mange helse givende fordeler er de viktigere i aromaterapi enn mange er klar over. 

De bidrar til en enklere massasje på huden, mens de samtidig bærer essensielle oljer inn i kroppen. De må helst ha svært lite lukt, være lette og ikke klebrige for at gjennomtregningen skal være effektivt. 


Ekstraksjonsmetoder


Det finnes to forskjellige metoder for å trekke ut / ekstrahere olje fra forskjellige råvarer.

Kaldpressing og varmpressing.


Til bruk for aromaterapi, anbefales det alltid bruk av oljer som er oppnådd ved kaldpressing, for høyere effekt og mer næring som inntas i huden.Kaldpressing 

Er begrenset eller i liten produksjon idag, grunnet de høyere kostnadene. 

Ved kaldpressing legges råvaren under sterkt press slik at oljen flyter ut og samles opp. Massen må ikke bli varmere enn 33 grader, siden verdifulle stoffer vil bli ødelagt. Dette gir mindre utbytte, men en bedre kvalitet. Kaldpressede vegetabilske oljer er mest naturlig og bevarer flere næringsstoffer. 


Varmpressing

Ved varmpressing varmes råvaren opp til 80 -100°C slik at mer olje presses ut. Restene går videre til ekstrahering for å utvinne mer olje. Ved for høye temperaturer mister dessverre ofte oljene sine næringsstoffer under denne prossessen. Dette er en mindre kostbar prosess.         

Raffinert eller uraffinert?


Uraffinerte råvarer er framstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. 

Raffinerte råvarer er oppvarmet, presset og filtrert. Den har mindre næringsstoffer. 


Noen oljer som avokado, og kokosnøtt finnes både i raffinert og uraffinert. 

Har du valget bør du alltid velge uraffinert grunnet de bevarte næringsstoffene. 


Uraffinert avokadoolje er en mørkegrønn farge og har en veldig sterk lukt som ikke er til enhver smak, men likevel rik på lecitin og vitamin A og D. 


Kosmetikkindustrien foretrekker raffinerte oljer siden mørkere farger og tung lukt kan ha en negativ innvirkning på sluttproduktet. På grunn av dette blir uraffinerte oljer ofte bare produsert i mye mindre mengder og kan være litt vanskeligere å finne.Hva er eteriske oljer?


Eteriske oljer er konsentrerte og naturlige plantebaserte aromatiske væsker som gir mange fordeler når de brukes trygt i aromaterapi, hudpleie og personlig pleie. 


Eteriske oljer er konsentrerte planteekstrakter som beholder den naturlige lukten og smaken, eller "essensen", fra planten. 

De fleste eteriske oljer er blanke, men noen er oransje, gule, grønne og mørkeblå.

Hvordan produseres eteriske oljer?


Eteriske oljer produseres med damp eller vanndestillasjon. De lages fra blader, trær, kronblader, knopper, nålene, barken eller røttene til aromatiske planter. 

Lavendel, rosmarin, sedertre, rose, peppermynte og sypress er noen eksempler. De fleste eteriske oljer er vann eller hydro destillert, men eteriske oljer av sitrus er enten kaldpresset eller damp destillert fra skallene.


Aromatiske oljer som ikke produseres spesifikt ved verken damp eller hydrodestillasjon eller kaldpresset fra sitrus skall, blir hverken vurdert eller kan betegnes som eteriske oljer. 

Sikkerhet ved bruk av eteriske oljer:


Eteriske oljer er svært konsentrerte, derfor må de behandles med respekt. Selv om de er naturlige, er det svært viktig å lære om riktig bruk. Eteriske oljer er svært gunstige og effektive når de brukes riktig, men feil bruk av oljene kan være skadelig. Eteriske oljer lages direkte av naturlige planter og er 50 - 100 ganger mer konsentrert som eterisk olje enn i planteform. 

Når eteriske oljer ikke er ufortynnet eller ikke fortynnes tilstrekkelig, kan oljen utgjøre en risiko for sensitiv hud og irritasjon ved påføring. Når den ikke er ordentlig fortynnet, kan noen også være fototoksiske  som betyr at huden kan bli sensitiv ovenfor sol og blir alvorlig skadet. Baseoljer som jojoba, søt mandelolje eller aprikoskjerneolje blir mye brukt for å fortynne eteriske oljer før bruk. 
Hvordan brukes eteriske oljer?


Eteriske oljer kan inhaleres eller fortynnes og påføres huden. De kan stimulere luktesansen eller ha medisinske effekter når de absorberes.

- Helen West RD. 30 September 2019Eteriske oljer er ikke ment å svelges, og de brukes oftest i praksis med aromaterapi hvor de inhaleres gjennom forskjellige metoder.

Kjemikaliene i essensielle oljer kan samhandle med kroppen på flere måter. Når den påføres huden så absorberes noen plantekjemikalier


Innånding av aromaer fra essensielle oljer kan stimulere områder i det limbiske systemet, som er en del av hjernen som spiller en rolle i følelser, oppførsel, luktesans og langtidshukommelse.

Det limbiske systemet er sterkt involvert i å danne minner. 
Inneholder naturlige kjemikalier

Rene essensielle oljer er ikke forfalsket med tilsetningsstoffer av noe slag. Rene essensielle oljer består av naturlige kjemikalier. Sammensetningen av 100% ren eterisk lavendel olje inneholder linalylacetat og Linalool. 


Kjøp av eteriske oljer


Eteriske oljer selges vanligvis til individuell bruk i veldig små flasker og kan variere sterkt i kvalitet og pris. Faktorer som kan påvirke kvaliteten og prisen på oljen er sjeldenheten til planten eller plantene, opprinnelseslandet samt vekst og klimaforholdene. Kvalitetsstandarden til produksjons stedene og hvor mye olje som produseres av det botaniske.

Essensielle oljer kan ofte kjøpes som blandinger av flere essensielle oljer. Eteriske oljer er ikke å sammenlignes med parfymeoljer eller duftoljer. Parfymeoljer og duftoljer inneholder kunstige stoffer og gir ikke de terapeutiske fordelene som eteriske oljer gir. 
Fordelen med å kjøpe ferdige essensielle oljeblandinger er at du ikke trenger å kjøpe hver olje individuelt. Når du kjøper blandinger fra erfarne eller anerkjente eteriske forhandlere/ leverandører, er det en fordel fordi den er laget av erfarne aromaterapeuter og håndverkere. 


Ulempen er at du ikke har personlig kontroll eller oversikt over blandingen når du ikke blander den selv. Ved å lage en personlig blanding, er det lettere å vite hvor mye mengde olje du kan tilføre.(kilder: Geoff Lyth - https://www.quinessence.com/carrier-oils 

https://nnh.no/terapier/aromaterapi-2/ 

https://urtekosmetikk.no/blogg/2017/4/3/vegetabilske-oljer

https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils)


Kommentarer