Innlegg

Såpens opprinnelse

Den første såpen Det første registrerte beviset for fremstilling av såpelignende materialer dateres tilbake til rundt 2800 f.Kr. i det gamle Babylon.  Babylonere var de første som mestret kunsten å lage såpe, og såpen ble laget av fett blandet med treaske og vann som ga en pasta-lignende tekstur. Pastaen ble brukt mest for rengjøring av ull og bomull som ble brukt i tekstilproduksjon. I senere tid ble pastaen brukt medisinsk i minst 5000 år. I følge en romersk legende kom navnet og opprinnelsen til såpen fra et berg som heter S apo  der hvor dyr ble ofret. Regnet pleide å vaske fettet fra dyrene sammen med treaske i Tiber elven og kvinnene som hadde vasket klær i den, syntes blandingen gjorde det lettere å vaske tøyet.  Arabiske kjemikere var de aller første som produserte såper laget av vegetabilske oljer (som olivenolje), aromatiske oljer (som timianolje) og lut. De laget parfymerte og fargede såper, og noen såper var flytende og andre var faste. De laget også en spesiell såpe f

Naturlige såper og kommersielle såper

Bilde
- "Huden er det største beskyttende organet i kroppen, derfor er det viktig å ta vare på den ved å ha en god hudpleie rutine." Naturlig såpe Naturlige såper lages vanligvis med ingredienser av vegetabliske oljer som kokosnøtt, jojoba og olivenolje. Havregryn, mandler og forskjellige planteekstrakter brukes også. De er naturlige slik at de ikke inneholder kjemikalier eller tilsetningsstoffer og fjerner ikke hudens naturlige oljer. Kaldrørte såper lages uten varme temperaturer, som gjør at alle næringsstoffene bevares og kan tilføre mer næring til huden. Mange erfarer helsemessige fordeler ved å bruke naturlig såpe. Noen såper er veldig milde og pleiende mot huden og kan hjelpe mot hudproblemer som psoriasis, eksem og sensitiv hud. Naturlige duftsåper, tilsatt eteriske oljer sies også å kunne gi en avslappende effekt eller oppkvikkende effekt ved bruk. Kommersielle såper - egentlig en såpe? Vanlige kommersielle såper produseres oftest i stor skala med sterke kjemikalier,

Oljeutrekk

Bilde
Hva er oljeutrekk? Med oljeuttrekk menes det å bruke olje for å trekke ut ingredienser som er i en plante.  Oljen vil absorbere noen av plantens egenskaper inn i oljen, og dette kan gjøres på to måter; ved varme uttrekk eller kaldt uttrekk. Ved varme oljeuttrekk , betyr det at man benytter varme slik navnet tilsier ved å la planten koke i olje. Ved kaldt uttrekk blir planten lagt i en oljeblanding varmet opp av solen. Til kaldt oljeuttrekk skal planten/urtene trekke i 2-6 uker. Oljeutrekk som blir brukt til blomster slik som ringblomst eller johannesurt, skal helst stå i solen. Hvis urtene er fuktige når de legges i oljen vil oljen begynne å gjære. Oljeuttrekkene som er laget kan brukes som en ingrediens til bruk i salver, kremer og i massasjeoljer. Salve Salver inneholder ikke vann, og beskytter huden ved at den blir liggende oppå som et beskyttende lag utenpå huden. Det finnes ringblomstsalve som kan smøres på huden der det er eksem eller insektstikk for å beskytte og beh

Ingredienser i kosmetiske produkter

Bilde
Ingredienser som blir brukt i tradisjonell kosmetikk er ofte ufarlige, men noen ingredienser bør man ha kjennskap til fordi enkelte kjemikalier kan være  giftige. Under skal jeg forklare nærmere hvorfor det er så viktig å ha kjennskap til de forskjellige ingrediensene som ofte benyttes i kosmetiske produkter.  Først av alt så er det viktig å nevne at vi som forbrukere alltid bør være godt informert om hva produktene vi bruker inneholder. Idag er det heldigvis flere bedrifter som er opptatt av å informere om de forskjellige ingredienser og egenskapene som produktene har. Dette er fordi det har blitt mer allment kjent hvilke virkninger og bivirkninger kjemikalier har på helsen vår og naturen over tid.  Det er rett og slett viktig å kjenne til de ingrediensene man påfører huden, fordi huden vår absorberer alt vi påfører den. Huden er vårt største beskyttende organ og den utsettes for mange påkjenninger i løpet av dagen. For å hjelpe huden vår kan vi bidra med å tilføre fuktigheten og ple

Kosmetikkens historie

Bilde
Kosmetikkens historie Kosmetikk historien er minst over 7000 år gammel og den finnes i nesten alle samfunn i verden.  De første arkeologiske bevisene på kosmetikk kom fra utgravde graver til faraoer i det gamle Egypt.  Sminke som ble brukt i kroppskunst til ritualer, er kanskje den aller tidligste formen for kosmetikk.  I det gamle egypt hadde sminken ofte giftige ingredienser som kunne forårsake alvorlige sykdommer, men selv med dette forble kosmetikken en viktig del av den egyptiske kulturen og spesielt til begravelsesritualene. Av alle de kosmetiske produktene ble sedertreolje ansett som den mest hellige, fordi den ble brukt i mumifiseringsprosessen. Kosmetikk ble også brukt i det gamle Roma, selv om mye av den romerske litteraturen antyder at det ble mislikt. Det er kjent at noen kvinner i det gamle Roma oppfant sminke. De hadde blybaserte formler for å bleke huden, og kohl ble brukt til å streke øynene.  I Roma ble kvinnen ikke ansett som vakker hvis hun ikke brukte ansikts smink

Test av Alepposåpe

Bilde
Flytende Alepposåpe 300ml, tradisjonell 200g Alepposåpe i fastform, og håndstøpt Alepposåpe i 125g.  Test av Alepposåpe  Etter kontakt med forhandler av tradisjonell Alepposåpe, har jeg fått mulighet til å teste den ut. Alepposåpen er som en bit historie i fysisk form, og den lages slik de opprinnelig gjorde for over 3000 år siden. Når man vet hvordan Alepposåpe blir produsert, gjør det meg svært takknemlig over å ha muligheten til å prøve dette historiske håndverket ut.  Merk: Hvis du ønsker å lese mer om historien til Alepposåpen, kan du  lese det i  blogginnlegg -   Såpens opprinnelse .  Dette innlegget er en omtale av min personlige erfaring med bruk av produktene.  Alepposåpen vil virke som en oljebehandling for huden. Derfor har jeg blitt informert om at den skal masseres i huden og virke i minimum 3 minutter, for best effekt.  Jeg har vært ekstra oppmerksom på problemstillinger til huden den siste tiden, siden jeg på forhånd har visst at jeg skal teste Alepposåpen. Slik er det

Castor olje - For vipper og hår

Bilde
Castor olje  - For vipper og hår Den første bruken av castor olje eller lakserolje, ble rapportert 4000 f.Kr. i egyptiske graver og oppdaget av arkeologer og oppdagelsesreisende. Den har blitt brukt av mennesker i mer enn 6000 år og de gamle Egypterne brukte den i balsamering så vel som i oljelamper. Den har blitt brukt i århundrer i kosmetisk pleie og Cleopatra var kjent for å bruke castor olje i øynene for å lyse det hvite i øynene.  Oljen er opprinnelig fra middelhavsområdet og India, selv om den vokser mange andre steder i verden.  Hva er castorolje? Castorolje (ricinusolje) er en vegetabilsk olje som er laget ved å utvinne olje fra frøet av ricinusplanten. Oljen er luktfri og fargen er blank. Den er svært tykk og kan minne om honning i konsistensen. Den har blitt brukt i tusenvis av år for å styrke håret, fordi den inneholder et bredt utvalg av mineraler og fettsyrer som er viktige for å gro et friskt og sterkt hår. Omega 9 fettsyrer er nærende for hår og hårsekkene og har e