Hamp - Kulturplanten som ble ulovliggjort




Hamp - Kulturplanten som ble ulovliggjort
Hamp også kalt Cannabis sativa Linnaeus, er en plante i hampfamilien. Planten blir 2-3 meter høy og har blader som er håndnervet, hele eller koblet. Den har nøttefrukter, og det finnes både hunn- og hann-blomster på forskjellige hamp planter. 
Sammen med bambus er hamp blant de raskest voksende plantene i verden! 

Hampplanten har en høstesyklus på 120 dager, den kan dyrkes uten vann og trives i forskjellige klima og i de fleste typer jord, - selv i korte vekstsesonger eller i tørre områder. 
Den beskytter seg godt mot ugress og skadedyr, slik at lite eller ingen plantevernmidler er nødvendig.
Planten er mest utbredt i sentrale og vestlige Asia, men den vokser også en rekke andre steder i verden. Den blir mest dyrket for fiberen, frøene, og for sine medisinske egenskaper. 

Fiberen til hamp blir brukt til å produsere mange forskjellige gjenstander:
Papir, tau, tekstiler, klær, maling, isolasjon, biodrivstoff, kosmetikk, øl, vaskepulver, bygningsmaterialer, dyrefôr, medisiner og mat. 


Fra venstre: Hamp til tørk, høsting av hamp året 1956.

Histore
Hamp har vært en viktig kulturplante siden oldtiden. Den var en av de første bastfibrene som ble gjort om til brukbar fiber for 50.000 år siden. 
Hamp har vært en viktig kilde til mat og fiber, og hampfiberen har blitt brukt i århundrer gjennom historien. Det er funnet arkeologiske keramikkskår med tauavtrykk fra hamp, som stammer fra gamle sivilisasjoner i Nord-Kina fra 10 000 f.Kr. 



Fra venstre: Hamfrø og hamfiber.

Hampens forskjellige bruksområder
Mat 
Hamp er kjent som et av verdens mest næringsrike frø og er en god kilde til protein, og gode fettsyrer og fiber som er viktig for kroppen. 
Hampfrø inneholder et protein som er mer næringsrikt og mer økonomisk å produsere enn soyaprotein. Hampfrøprotein kan brukes til å lage de samme matvarene som blir laget av soyabønner: tofu, veggieburgere, smør, ost, salatoljer, iskrem, melk osv. 
Hampfrø kan også males til et næringsrikt mel som kan brukes til å produsere bakevarer som pasta, kjeks og brød.

Tekstiler
Hamp har den sterkeste og lengste plantefiberen i verden. Teksturen kan minne om nesle, lin og jute, men den har en grovere tekstur og er lengre enn lin. Den råtner svært langsomt og er motstandsdyktig mot råte og slitasje. 
Den var i lang tid brukt i nylonstrømpe produksjonen til DuPont patenterte nylon i 1937. 

Sammenligner man energi- og vannforbruket man trenger for å lage forskjellige materialer, er hamp sett på som ett av de mest miljøvennlige.
Siden fiberen er såpass sterk, ble den brukt til skipsrigging, militæruniformer, fallskjermbånd, og bagasje. Bruken av hamp avtok raskt på 1900-tallet når seilbåter ble erstattet av motorbåter, og tauproduksjon av hamp ble erstattet med kunstfibre. 






Hamppapir

Papirproduksjon
Hamppapir er naturlig syrefritt og krever mindre giftige kjemikalier i produksjonsprosessen. 
Den er sterkere enn ordinært papir og kan resirkuleres flere ganger enn trebasert papir.
Det finnes hamppapir på museer som er hundrevis av år gamle og som ikke har gulnet. 

Brensel
Mais kan omdannes til rentbrennende etanoldrivstoff, og det samme kan man gjøre med hamp. Hamp produserer mer biomasse enn andre plantearter (inkludert mais) som kan dyrkes i et bredt spekter av klima og steder, og derfor har den et stort potensiale til å bli en viktig kilde til etanoldrivstoff.
Hampfrøolje kan brukes til å produsere giftfri diesel, maling, lakk, vaskemiddel, blekk og smøreolje.







Medisinsk Hamp - cannabis


Medisinsk hamp - cannabis
Det er overraskende lite informasjon på nettet om hampplantens medisinske egenskaper, og det er utrolig uheldig, siden det er tydelig denne planten kunne bidratt til å hjelpe mange med kroniske smerter og lidelser. 
Medisinsk hamp brukes ofte til behandling av kroniske smerter.
Spesielt hampfrø og hampolje har mange medisinske bruksområder. 

For hjertet
Hampfrø eller olje inneholder en aminosyre som heter arginin som er bra for hjertet. 
Hampolje hjelper mot betennelser, senker blodtrykket og kan forhindre dannelsen av blodpropp. 

Rik kilde til gamma-linolsyre
Hampfrø er en rik kilde til gamma-linolensyre (GLA), som er kjent for sine sterke anti-inflammatoriske egenskaper. Mat rik på GLA brukes mye for å bekjempe betennelse i leddene (leddgikt), nerveskader og betente hudsykdommer som akne og eksem.

Hamp mot stress
Hampfrø hjelper på en rekke sykdommer. Angst forårsaket av smerte eller helsemessige forhold kan effektivt håndteres med hamp, da det kan lindre disse tilstandene.
Videre inneholder hampfrø en imponerende mengde magnesium og B-vitaminer som kan hjelpe kroppen med å håndtere stress ved å påvirke nevrotransmittere (kjemisk budbringer som overfører signaler frigjort av nevroner for å stimulere andre nevroner eller muskel- eller kjertel celler.)

Beskytter hjernen
Studier har funnet at hampfrøekstrakt har antioksidanteffekter på grunn av innholdet av cannabidiol (CBD) som regulerer immunsystemet og kan hjelpe ved nevrologiske tilstander som Parkinsons sykdom, multippel sklerose, nevropatisk smerte, Alzheimers sykdom, etc.

Forbedrer huden
Atopisk dermatitt (AD) og akne kan begge skyldes kronisk betennelse.
Hampfrø er en rik kilde til plantefiber og omega-3 fettsyrer sammen med vitaminer som A og E og mineraler som kalsium, jern, sink, magnesium og fosfor, som bidrar til å holde huden fuktig, myk, smidig og sykdomsfri.

Reparasjon og regenerering
Hampfrø inneholder like mye protein som soyabønner. De gir alle de ni essensielle aminosyrene som brukes som byggesteiner for reparasjon og regenerering over hele kroppen.






Utmerket for fordøyelsessystemet
Tre spiseskjeer hamp inneholder omtrent 1,2 g fiber (både uløselige og løselige fibre) og fibre er utmerket for fordøyelsessystemet vårt. Fibre hjelper til med forstoppelse, vektkontroll, næring av sunne bakterier i tarmene, og stabiliserer blodsukkernivået.

Smertelindrene
Hamp har sterke anti-inflammatoriske egenskaper. Den er derfor veldig nyttig for å lindre smerte etter en skade, infeksjon eller enhver autoimmunitetsforstyrrelse.

Hjelp med hormoner
Som nevnt ovenfor inneholder hampfrø en rik mengde GLA som kan lette hormonelle "humørsvingninger" i perioder gjennom stimulering av visse prostaglandiner.

Lindrer revmatoid artritt
Revmatoid artritt er en betennelse i leddene som skyldes at immunforsvaret angriper vevet. Cannabinoider som finnes i hampfrøolje har antirevmatiske effekter.

Effektiv i behandling av anemi
Anemi er en tilstand som oppstår på grunn av jernmangel. Hvis man har anemi kan man ofte oppleve ubehag som brystsmerter, svimmelhet, tretthet osv. Hamp har et høyt jerninnhold som gjør den svært ideell for behandling av akkurat anemi.

Hamp mot søvnløshet
Har du vanskelig for å få en god natts søvn? Hampfrø kan hjelpe deg siden den inneholder en rik mengde magnesium - magnesium er et mineral som naturlig beroliger kroppen og beroliger musklene.






Fra venstre: Hamp isolasjon og Hampbetong klosser.

Byggematerialer
Omtrent 70 % av hampplantens totale vekt består av en treaktig indre kjerne og brukes i boligbygging. Sammenlignet med en del byggemetoder, kan den bidra til å redusere energikostnader og hindre sekundære forurensinger siden den bruker minimalt med vann, er resirkulerbar, ikke giftig - og er biologisk nedbrytbar.
Hamp er et veldig allsidig materiale som kan brukes til mange bruksområder.

Fiberplater, isolasjon, hampbetong og kalk, og sterke og miljøvennlige plasterstatninger er noen byggematerialer man kan produsere med bruk av hamp. 

Fiberplater
Hamp kan brukes til å produsere fiberplater som er sterke og lettere enn tre og de har en god pusteevne.

Hampbetong
På grunn av det porøse materialet blir byggematerialene pustende, og i tillegg har den evne til å absorbere og frigjøre fuktighet uten å ødelegges. 
Hamp kan være ikke-brennbar hvis den blandes med kalk og den kan påføres på flere steder i bygninger (vegger, tak osv.) på grunn av den lette vekten. 
Silikaen som utvaskes fra jorden av planten kombinert med ulesket kalk danner en kjemisk binding som ligner på sement som er brann- og vanntett. 






Hamp isolasjon til tak

Isolasjon
Hamp brukes ofte som et isolasjonsmateriale og har en god evne til å ikke sette seg fast.
Da unngår man hulromsutvikling og det reduserer behovet for vedlikehold. 
Hampisolasjon er lett og ikke-giftig, noe som gir mulighet for å installere isolasjon i en rekke rom, inkludert gulv, vegger og tak. Sammenlignet med mineralisolasjon absorberer hamp omtrent dobbelt så mye varme. Den porøse konsistensen til hampisolasjonen fordeler damp jevnt og tillater luftsirkulasjon. I tillegg fungerer isolasjonen som en lydbarriere, og svekker luftbårne lydbølger som passerer gjennom. 

Kalk
Den vanligste bruken av hamp-kalk i bygg er å støpe hamp-treavfallet [laget av trekjernen til stilkene som fjernes under bearbeiding av hampen] og kalkblandingen mens den er våt.
Hampfiber er kjent for å ha høy styrke og holdbarhet, og har vært kjent for å være en god beskytter mot skadedyr. Fiberen har evne til å forsterke strukturer anlegget kan absorbere store mengder CO2, noe som gir luftkvalitet, termisk balanse og skaper en positiv miljøpåvirkning. 






Kilde bilde: Indorgro
Kilde bilde: CRYSTALWEED cannabis
Kilde bilde: Jeff W

Kommentarer