Zero waste - En dyr livsstil?




Zero waste - En dyr livsstil?
Mange mener at en zero waste livsstil gjerne er mer kostbar enn en vanlig livsstil. 
Realiteten er slik at det ikke alltid stemmer, men det kan gjerne koste mer på grunn av kvaliteten på det du kjøper, siden produktene oftest er ment til å vare lenge.

Når man først skal leve litt mer plastfritt er første steg å få oversikt over eget forbruk og forbruksvarene du bruker mest i hverdagen. Med eget forbruk menes det alt du bruker i løpet av din hverdag. Listen kan variere litt, men hovedsakelig har man noen standard forbruksvarer man bruker i eller utenfor hjemmet.

De 3 hovedkategoriene: 
1. Ting du bruker på kjøkkenet.
2. Ting du bruker på badet.
3. Ting du bruker utenfor hjemmet eller ved reise.






Desto lenger tid du er ute og reiser eller befinner deg utenfor hjemmet, kan du kanskje inkludere ting fra badet, slik som: Såpe, barberhøvel, bind, kluter/ håndklær, kaffekopp, drikkeflaske, sminke/ leppepomade. etc. Tenk først og fremst at du skal erstatte det du bruker mye av og som produserer en del søppel. Ikke gå til innkjøp av nye ting, men bruk gjerne opp hva du har fra før, så kan du etterhvert investere i produkter som varer lenge og som kan gjenbrukes! 

Ofte kan man gjenbruke noe du allerede har. Et eksempel er gamle syltetøyglass! De kan brukes til uendelig mange ting til alt fra å fryse ned rester av mat, lagre tørkede urter eller for å ta med deg snacks til turen du skal på!


Investering:
Enkelte ting som er produsert for å vare lenge, v
arer gjerne lenger og vil derfor også koste mer å kjøpe inn i begynnelsen. Det blir en investering.

En liten pekepinn er å se etter varer som enten kan resirkuleres eller repareres.
Ting av metall, aluminium, treverk og glass er materialer som kan resirkuleres og bli til andre ting når de går i stykker. 

Matvarer
Matvareprisene i verden generelt har steget mye. 
Utifra egen erfaring med innkjøp av matvarer i løsvekt koster det gjerne en del med tanke på porto/ frakt. 
Jeg foretrekker å kjøpe frukt og grønt lokalt fremfor importere matvarer, for å støtte lokale bønder som gjør en stor jobb og innsats hver dag. 
Men enkelte matvarer er ikke mulig å få tak i, så og da må man gjerne søke litt på nett for å handle.
I noen områder er det lite mulighet å få tak i matvarer uten plastemballasje og det er fortsatt en problemstiling. Jeg bestiller gjerne matvarer på nett og gjerne i stor kvantitet siden frakt kan bli veldig kostbart. Noen steder i Oslo har de også butikker som er rene "zero waste" butikker. 
Dette kunne det gjerne vært flere av, ettersom det er såpass økt etterspørsel!


Jeg og min familie forsøker å være så bevisste som mulig med vårt forbruk, derfor har jeg rådført meg med de personene jeg vet har bred erfaring i å leve zero waste, - mine besteforeldre!
De vet hva som kan gjøres av endringer eller forbedringer i hjemmet for å redusere forbruket, fordi de selv har levd slik jeg forsøker å leve nå.
Den mest avgjørende endringen for meg var å forsøke å ha minst mulig elektriske apparater, - spesielt på kjøkkenet. Elektriske apparater går ofte i stykker, bruker strøm og må repareres.

Det finnes som oftest manuelle alternativer for de fleste apparater. 
Den eneste ulempen er at det kan bli mer fysisk og tar lenger tid. Et eksempel er å piske krem manuelt mer tungvint enn å bruke en elektrisk mikser, men resultatet blir det samme - forskjellen er at det tar lenger tid!
Jeg har også kuttet ut støvsugeren med en gulvkost i skikkelig kvalitet. (Redecker, med hestehår. Denne er kostbar, men med riktig bruk og vedlikehold vil den også kunne vare meg i mange år.)


Såpenøtter inneholder naturlig Saponin. - Visste du at såpenøtter kan erstatte vanlig vaskepulver for klesvasken?


Tips til en Zero waste livsstil:
1. Bli bevisst på eget forbruk
Hva pleier du å kjøpe ofte som produserer mye søppel? Er du opptatt av å kunne resirkulere det du har brukt som har gått tomt? Og hva med innkjøpene ellers i hverdagen? 
Et godt tips som mange forbrukere råder til, er å gå over søppelet ditt. Da får du nemlig lettere oversikt over hva det er som produserer mest søppel i løpet av uken.

2. Det er ingen konkurranse!
Ikke bli frustrert om du ikke får gjort alt på en gang, det er ingen konkurranse! Fokuser på å forenkle ting i hverdagen din. 
Ofte er de mest effektive endringene man gjør, faktisk de små endringene og ikke de store! E
n bonus er at det ofte blir mer økonomisk over tid med mange av endringene.

3. Kjøp brukt fremfor nytt:
Å kjøpe brukt er bra for både miljøet og lommeboken!
Noe å ha til ettertanke er at ting før i tiden gjerne var laget for å vare lenge, og gjerne i flere generasjoner! 
Derfor er gamle ting ofte av bedre kvalitet enn nye ting som produseres idag.

4. Nettbutikk handel:
Visste du at du kan be om plastfri forsendelse hos de forskjellige nettbutikkene du handler hos? Send dem en forespørsel om plastfri forsendelse ved å skrive det i din bestilling.
Kunden er viktig for bedriftene og det vil lønne seg for dem å høre på kunden!  



Kommentarer