Jojoba olje - Hudens favoritt
















Jojoba olje - Hudens favoritt


Navnet Jojoba stammer fra ordet Hohowi, navnet som indianerstammen O'odham ga frøene. 

Indianerstammen var de som oppdaget allsidigheten til Jojoba frøene og lagde en antioksidant pasta laget av nøttene som de brukte til hudpleie. 

For medisinsk bruk tok de pastaen eller oljen til å behandle sår og for å hjelpe forbrenningen i kroppen. 

Stammene i Sonoran ørkenen pleide å slipe frøene for å øke helberedelsesprosessen til åpne sår og de brukte også frøene som et hjelpemiddel for å redusere matlysten når de var på lengre turer. 


Jojoba frø ble også noen ganger malt for å lage varme drikker, og i nødsituasjoner eller under jakt ble Jojoba nøttene spist for å overleve. Gravide trodde også at ved å spise frøene så ville det gjøre fødselen lettere.


På 1700-tallet myknet urfolket Jojoba frøene ved å varme dem opp, og deretter malte de frøene til en salve som var ment til å smøres på huden og håret. Denne salven fungerte også som en mykner og som et konserveringsmiddel som de brukte på dyre skinnene de samlet etter jakt.






Hva er Jojoba olje?


Jojoba oljen (Simmondsia chinensis) er den eneste kjente voksen, som er flytende ved romtemperatur og som er kjent for å produsere voks som er lik voksen/sebum vi naturlig har i huden. Oljen blir laget ved å presse frø fra jojobatreet som vokser i Sør-Arizona, California og Nord-Mexico.





Hvordan brukes Jojoba oljen?


Jojobaolje kom ikke på markedet før i begynnelsen på 1970-tallet, da hvaljakt ble ulovlig. Den ble først brukt i kosmetikk som en erstatning for spermasettoljen, som er en spesiell hvalolje som også inneholder flytende voks. Jojoba oljen var veldig overlegen i forhold til tidligere oljer som ble brukt, i dag er Jojobaolje kjent og brukt for sine allergivennlige kosmetiske fordeler.



Jojoba olje brukes hovedsakelig i kosmetikk uten å bli raffinert eller blandet med andre stoffer. 

Den inneholder kraftige antioksidanter, omega 6, 9 fettsyrer og vitamin A, D og E. Den passer for alle hudtyper, og er spesielt egnet til følsom hud, og fet kombinasjonshud da oljen vil balansere oljeproduksjonen i huden. 

Den matter ut oljete hud, og gir samtidig fuktighet til tørr hud. Jojobaoljen har svært mange fordeler da den gir fuktighet til huden mens den renser og kontrollerer oljeproduksjonen. Jojoba oljen beskytter og binder hudens fuktighet, og er en balanserende olje som er fin å bruke ved utslett og sprekker i huden, til akne, eksem og psoriasis. 


På grunn av sin stabilitet, passer den godt i solprodukter og gir også en viss beskyttelse mot solens skadelige stråler.





(Kilder: https://marinamiracle.no/pages/jojoba

https://www.jojobassaf.com

https://urtekosmetikk.no/blogg/2017/4/3/jojobaolje-fremstilling-og-bruk 

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-jojoba-carrier-oil.html#history-of-jojoba-oil)




 

Kommentarer