Såpens opprinnelse



Den første såpen

Det første registrerte beviset for fremstilling av såpelignende materialer dateres tilbake til rundt 2800 f.Kr. i det gamle Babylon. 

Babylonere var de første som mestret kunsten å lage såpe, og såpen ble laget av fett blandet med treaske og vann som ga en pasta-lignende tekstur. Pastaen ble brukt mest for rengjøring av ull og bomull som ble brukt i tekstilproduksjon. I senere tid ble pastaen brukt medisinsk i minst 5000 år.



I følge en romersk legende kom navnet og opprinnelsen til såpen fra et berg som heter Sapo der hvor dyr ble ofret. Regnet pleide å vaske fettet fra dyrene sammen med treaske i Tiber elven og kvinnene som hadde vasket klær i den, syntes blandingen gjorde det lettere å vaske tøyet. 

Arabiske kjemikere var de aller første som produserte såper laget av vegetabilske oljer (som olivenolje), aromatiske oljer (som timianolje) og lut. De laget parfymerte og fargede såper, og noen såper var flytende og andre var faste. De laget også en spesiell såpe for barbering.


Fra 1500-tallet ble det produsert finere såper i Europa med vegetabilske oljer (som olivenolje) i motsetning til animalsk fett. 

Mange av disse såpene produseres fortsatt, både industrielt og av såpeprodusenter i liten skala. 

Det store gjennombruddet i kommersiell såpefremstilling kom rundt begynnelsen av 1800-tallet og var oppdaget av to franske kjemikere kjent som Nicholas Leblanc og Michael Chevreul

På grunn av en bedre forståelse av hygienens rolle, og om forholdet mellom renslighet og helse, ble industrielt produserte barsåper tilgjengelig på slutten av 1800-tallet. 


På den tiden var de første sentrale stedene for såpeproduksjon i Marseilles i Frankrike og i Savona i Italia. Såpeproduksjon begynte også å bli litt populært i Italia og Spania, der de laget såper med geitefett og strandtreetaske. 

Dufter ble etterhvert brukt i såpene, for bruk til barbering, sjamponering og i vaskesåper. Dette ble produsert og brukt ofte, men kommersiell såpe slik vi kjenner den i dag, oppsto under første verdenskrig.






Alepposåpe finnes idag i tradisjonell fast form, og i flytende form. 

Alle såpers far - Alepposåpen
Alepposåpen stammer fra den syriske byen kalt Aleppo, som har eksistert i mer enn 7000 tusen år og la grunnlaget for å skape alle moderne såper og vaskemidler som brukes i dag over hele verden!

Alepposåpen lages fortsatt i dag etter den samme oppskriften som for 3000 år siden.

Den tradisjonelle produksjonsprosessen har blitt bevart i flere generasjoner av Aleppos såpemestere, hvor den blir produsert i gamle underjordiske kjellerlokaler. 


Såpen kan bare lages i de kjøligere årstidene fra omtrent november til mars. Olivenolje blandes med vann og lut og oppvarmes opp til 200 ° C, så tilsettes laurbærolje. Når såpemassen har oppnådd den riktige konsistensen, helles den ut på fabrikkgulvet og blir avkjølt over natten. Arbeiderne går over såpen med tresko/planker festet til føttene for å klippe den i stykker og for å fordele massen jevnt. 


Etterpå blir såpen plassert i skyggen i minst syv måneder for å modne/tørke. Jo eldre såpen er, desto bedre er den. I løpet av denne perioden vil såpen endre farge fra grønn til sin karakteristiske brune farge som skjer ved hjelp av oksydasjon, mens såpen forblir grønn på innsiden. 


Alepposåpens beste egenskap er at den er helt naturlig og organisk og passer for alle hudtyper. 

Den er uten konserveringsmidler, kjemiske tilsetningsstoffer eller dufter. Den er naturlig biologisk nedbrytbar, og har et vidt bruksområde og kan brukes til vask av hår og kropp og passer utmerket til barbering og brukes på akne og sår. Såpen er spesielt anbefalt til å brukes som en tilleggsbehandling mot forskjellig typer eksem og utslett.







Kilder Soap history - http://www.soaphistory.net/soap-history/history-of-soap/

Nytt Norge - http://www.nyttnorge.com/naturlig-tradisjonell-økologisk-såpe.html

Aleppo import AS - https://alepposaapen.no/pages/om-alepposapen









Kommentarer