Kosmetikkens historie
Kosmetikkens historieKosmetikk historien er minst over 7000 år gammel og den finnes i nesten alle samfunn i verden. 

De første arkeologiske bevisene på kosmetikk kom fra utgravde graver til faraoer i det gamle Egypt. 

Sminke som ble brukt i kroppskunst til ritualer, er kanskje den aller tidligste formen for kosmetikk. 


I det gamle egypt hadde sminken ofte giftige ingredienser som kunne forårsake alvorlige sykdommer, men selv med dette forble kosmetikken en viktig del av den egyptiske kulturen og spesielt til begravelsesritualene. Av alle de kosmetiske produktene ble sedertreolje ansett som den mest hellige, fordi den ble brukt i mumifiseringsprosessen.Kosmetikk ble også brukt i det gamle Roma, selv om mye av den romerske litteraturen antyder at det ble mislikt. Det er kjent at noen kvinner i det gamle Roma oppfant sminke. De hadde blybaserte formler for å bleke huden, og kohl ble brukt til å streke øynene. 

I Roma ble kvinnen ikke ansett som vakker hvis hun ikke brukte ansikts sminke. Fra 100 f.kr og utover, ble leppestifter, hudkremer laget av bivoks, olivenoljer, rosevann, pulver, hårfarger, og mange andre skjønnhetsbehandlinger mye brukt. De også en spesiell type kvinnelig slave kalt Cosmetae, som fortsatt er kjent idag. De hadde som eneste oppgave å hjelpe sine overordnede til å bli vakrere. 
Da kristendommen steg, begynte en kristen kvinne å feire religionen sin med smykker og sminke. 

Selv det gamle testamentet nevner to konger som noen ganger malte øyelokkene rundt 840 f.Kr. 

Etter det romerske imperiets fall, gikk Europa inn i mørke tider med vanskelige levekår, fattigdom, sykdommer og kriger som forhindret spredning av dyre og ekstravagante motetrender. 

Dette betydde at nesten alle spor av kosmetiske produkter forsvant fra den europeiske kulturen, ikke bare på grunn av knapphet, men også fordi den kristne kirken aktivt forhindret at den spredte seg. Isoleringen i Europa sluttet i det 12. og 13. århundre når det kom krigere tilbake fra korstogene som hadde med seg eksotiske kosmetiske gjenstander fra Midtøsten. Disse produktene sammen med kunnskapen fra østen, førte til en europeisk renessanse som forvandlet Europa til en avansert sivilisasjon.
Kosmetikk begynte å utvide seg fra de velstående og ned til middelklassen, og dermed økte industrien.

Til tross for alle fremskrittene fikk kosmetikk liten oppmerksomhet fra befolkningen generelt. Noen brukte hårfarging, malte egg på ansiktet for å fjerne rynker og for å forebygge aldring av huden, men ansikt og hår kosmetikk fikk ikke oppmerksomhet fra aristokratiet. 

Den eneste veldig populære perioden da kosmetikk ble godt mottatt, var tiden etter den engelske dronning Elizabeth I (1558 - 1603). Hennes unike motestil med skarpe hvite ansikter og fargerike lepper fanget oppmerksomheten til kongelige og aristokrater over hele England og Frankrike, men det varte bare for en kort tid. 


Etter denne perioden ble sterk ansiktssminke og neglelakk vanlig hos kvinner i lavere klasse, blant prostituerte. Det var lite endringer fra slutten av 1600-tallet og til midten av 1800-tallet. 

Sminke var uvanlig blant flertallet i europa, og i noen tilfeller ble kosmetikk forbudt og sett på som upassende. De eneste unntakene var medisinske kosmetiske midler som ble brukt av alle, foruten om de fattigste på 1700-tallet.
1800 - 1920 tallet

På 1800-tallet ble det en industriell revolusjon og store fremskritt innen kjemi. Det førte til at det ble det enklere og en mer variert produksjon av forskjellige kosmetiske produkter. Når kosmetikk ble rimeligere og det ble mindre helsefarlige kjemiske ingredienser begynte kosmetikk å bli mer populært. 


Noen av de mest kjente sminke produktene fra den tiden var falsk rød leppestift, dette symboliserte ofte helse og rikdom, sink til ansiktspulver og øyenskygge var mye tryggere enn bly og kobberbaserte pulver som ble brukt tidligere.


På 1920-tallet ble det gjort store markedsføringskampanjer. Med hjelp av foto og reklamer, ofte med filmskuespillere ble den typiske viktorianske motetrenden mindre populær. Dette førte til at alle kvinner etterhvert fikk muligheten til bruke kosmetikk i offentlighet. 


 

Etter andre verdenskrig og den tunge perioden, opplevde den kosmetiske industrien sin andre renessanse og det ble utallige nye motetrender, som var spesielt populært blant kjente filmskuespeillere og musikere. 

I dag er kosmetikkindustrien en virksomhet på flere billioner som strekker seg over hele verden og det er stadig nye og tilbakevendende motetrender som opprettholder interessen og veksten i kosmetikkindustrien. 


Kilder: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_cosmetics

Bilder: https://unsplash.com/@igorrand


Kommentarer