Ingredienser i kosmetiske produkter

Innholdsfortegnelse


Ingredienser i kosmetiske produkter

Det er flere kategorier med skadelige ingredienser som ofte brukes i kosmetikk idag. 

Nedenfor finner du en oversikt over ingrediensene som brukes mest.
I tradisjonell kosmetikk er det ofte ufarlige kjemikalier som brukes, men noen ingredienser bør man ha kjennskap til siden enkelte ingredienser kan være giftige- eller forårsake allergiske reaksjoner. 


Les innholdsfortegnelsen! 
Bruk gjerne litt tid til å søke opp hva de forskjellige ingrediensene er, slik at du vet hva produktet ditt er laget av.
Innholdsfortegnelsen INCI viser hvilke ingredienser produktet ditt er laget av.
Den første ingrediensen som står oppført, er som regel den ingrediensen produktet består mest av. Dette finner du på baksiden, forsiden eller undersiden av emballasjen.

Idag er heldigvis flere bedrifter opptatt av å informere om de forskjellige ingrediensene som blir brukt. Dette skyldes mye av at det har blitt mer allment kjent hvilke virkninger og potensielle bivirkninger kjemikalier har på helsen vår og naturen over tid. 
Det er viktig å vite hvilke ingredienser man påfører huden, fordi huden vår absorberer alt vi påfører den. 

Huden er vårt største beskyttende organ og den utsettes for mange påkjenninger i løpet av dagen. For å hjelpe huden kan vi bidra med å tilføre beskyttelse, fuktighet og pleie. 







De 14 kjemikaliene
1. Surfaktanter

Er et overflateaktivt stoff som tilsettes produkter som brukes til vask. De bryter opp oljer som produseres av huden, slik at de kan vaskes bort med vann. 

Surfaktanter kombineres med tilsetningsstoffer som fargestoffer, parfymer og salter i produkter som: foundation, dusj gel, sjampo og i krem/ lotion. De tykner produktet slik at det sprer seg jevnt, renser og skummer. 


2. Konditioneringspolymerer

Funksjonen i konditionerinspolymerer er å beholde fuktigheten i huden eller i håret. 

Glyserin er en naturlig ingrediens av vegetabilske oljer, mens animalsk fett produseres syntetisk i kosmetikkindustrien. 

Dette er den eldste, rimeligste og mest populære kondisjoneringspolymeren. 

Den brukes i hårprodukter for å tiltrekke seg vann og mykne håret. De hindrer produktene i å tørke ut og stabiliserer eventuelle parfymer for å hindre at duftene siver ut gjennom beholderen. De gjør også at produkter slik som barberkrem føles glatte og ikke fester/ klistrer seg til hånden din ved bruk. 


3. Konserveringsmidler

Konserveringsmiddel er tilsetningsstoffer som brukes til å redusere bakterievekst og forlenger holdbarheten til et produkt. Dette skal hindre at et produkt forårsaker infeksjoner i huden eller øynene. Parabener er kjent som et billig konserveringsmiddel og finnes i ca 80% av alle kosmetikkprodukter.

(To av seks parabener som brukes i kosemtiske produkter regnes som skadelige og det er Butylparaben og Propylparaben. De øvrige er Metylparaben, Isopropyparaben, Isobutylparaben og Ethylparaben.)

Parabener er hormonforstyrrende virker som kunstig østrogen, og er funnet i brystkreftceller.

Parabener går raskt inn i blodet og går ut etter ca. 20 timer, men dersom du smører huden hver morgen og kveld vil det alltid være parabener i kroppen. 

Parabener brukes til tross for deres velkjente allergiske reaksjoner i et stadig økende antall mennesker. Den finnes i såpe, sminke, hud-og hårprodukter, og i sminkefjerner. Kosmetikkindustrien eksperimenterer med selvbevarende kosmetikk, som betyr at de bruker planteoljer eller ekstrakter, slik at de skal fungere som naturlige konserveringsmidler, men disse kan også irritere huden eller forårsake allergiske reaksjoner, og mange har sterk lukt som kan være ubehagelig. 



Produkter som smøres på huden - absorberes av huden. 
4. Parfyme 

Parfymer er ofte mye brukt i velvære produkter. Selvom parfymer kan bidra til at produkter lukter godt, kan de forårsake allergiske reaksjoner og irritere huden. Dersom et produkt inneholder parfyme bør man unngå å bruke det hvis man har sensitiv/ irritert hud. 

Brukes flere produkter som såper, kremer, hårprodukter, og sminke.


5. PEG

Polyethylene glycol er et tykningsmiddel eller emulgator. Ved fremstilling brukes en giftig gass kalt etylenoxid. Det anbefales beskyttelsesklær for de som jobber med kjemikaliene. 

Trekker lett inn i huden og kan være skadelig for nyrer, lever og hjerne.

Det er mistanke om at etylenoxid kan være skadelig for foster, og at det kan forårsake kreft.


6. SLS - Sodium Laureth Sulfate  
SLS også kalt Natriumlaurylsulfater på norsk, er et overflateaktivt såpestoff eller skummemiddel som fungerer ved å rengjøre og produsere skum. 

SLS absorberes i kroppen via huden og etterligner aktiviteten til hormonet østrogen. 

Det er dokumentert at stoffet forårsaker allergier og hudirritasjoner.

Dette har mange helsemessige konsekvenser og kan være årsaken til en rekke helseproblemer som PMS og overgangsplager, sterilitet hos menn og økende kvinnelige kreftformer som brystkreft. Brukes i såper, tannkrem, sjampo og oppvaskmidler.


7. Siloksaner

Er en stor gruppe kjemikalier som blant annet brukes i kosmetikk. Dekker huden som cellofan og kan hope seg opp i lever og lymfekjertler som kan føre til svulster.

Brukes i balsam for å gjøre håret mykere, i solkremer for å gjøre dem vannfaste, og i deodoranter for å holde armhulene tørre.





8. Mineral olje

Mineralolje er utvunnet fra råolje/ petroleum. Oljene renses nøye før bruk og er uten lukt og farge. Blir brukt i svært mange konvensjonelle kosmetiske produkter og merkevarer på grunn av sine mykgjørende egenskaper og på grunn av sin lave pris.

Mineraloljer blokkerer 40 og 60% av hudens porer og legger seg som et lag eller en hinne over huden. I høye konsentrasjoner kan de tette talgkanalene og gi kviser, spesielt hos de med fet/ uren hud. Kan virke vanedannende ved at huden blir tørr og flasser hvis en stopper å bruke kremen. Langvarig bruk av mineraloljer kan føre til tidligere aldring av huden.


9. Carbomer

Et emulgeringsmiddel som er et hvitt litt syrlig pulver og brukes som fortykningsmiddel. 

Det er klassifisert som kreftfremkallende og giftig ved hudkontakt. Emulgerinsmiddel kan inneholde rester av løsningsmiddelet benzol. Brukes i tannpleiemidler, sminke, hud- og hårprodukter, og negleprodukter.


10. 
Isopropyl Myristate

Er en syntetisk olje som absorberes lett av huden. Gjør kremer myke og lettere å smøre på huden. Tørker ut hud og hår og kan skape sår og sprekker i huden som kan føre til bakterier. 

Kan gi milde allergiske reaksjoner som kan føre til acneproblemer. 

Brukes i parfyme, håndkrem, balsam, stylingprodukter, munnvann, og er en effektiv ingrediens mot hodelus. 

 

11. Isopropyl alcohol
Uttørkende og irriterende oppløsningsmiddel. Gjør huden mer mottakelig for bakterier og virus.  Kan gi brune flekker og acne. Ved langvarig bruk kan det forårsake hudutslett, kløe, tørrhet og rødhet. Kan påvirke lever og nyrer. Brukes i hudkrem, hårprodukter og parfymer.



Visste du at kremer ofte kan inneholde syntetisk olje? 

12. Propyleneglycol

Er et bensinprodukt. Den er fet og fargeløs og blir brukt i tusenvis av kosmetikk- og farmasøytiske produkter. Blir brukt som frostveske til bilmotorer, til hydrauliskepresser, i bremseolje, i bonevoks, maling, såpe, sjampo og balsam, og fuktighetskremer.


13. Silikon  
Silikon har samme virkning som mineraloljer(Del 8 ovenfor) Den fungerer med å gi produkter en glatt og silkemyk konsistens, slik at produktene blir lettere å påføre. Silikon kan danne formaldehyd ved nedbryting og legger seg som en hinne på huden.
Brukes mye i hårprodukter som: sjampo og balsam, styling produkter, kremer, solkremer og mascara. 

14. Triclosan 
Triclosan er et syntetisk og kjemisk stoff som er ment til å drepe bakterier eller hindre oppvekst av bakterier. Triclosan er godkjent som konserveringsmiddel i kosmetikk.
Forsøk har vist at bakterier kan bli resistente mot triclosan stoffet ved bruk, og mot viktige antibiotika på grunn av kryssresistens
Det medfører en risiko at triclosan kan bidra til et alvorlig globalt problem med antibiotika resistens.








Kilde bilde: Jocelyn Morales
Kilde bilde: John Thomas 

Kommentarer