Ingredienser i kosmetiske produkter
Ingredienser som blir brukt i tradisjonell kosmetikk er ofte ufarlige, men noen ingredienser bør man ha kjennskap til fordi enkelte kjemikalier kan være giftige.

Under skal jeg forklare nærmere hvorfor det er så viktig å ha kjennskap til de forskjellige ingrediensene som ofte benyttes i kosmetiske produkter. Først av alt så er det viktig å nevne at vi som forbrukere alltid bør være godt informert om hva produktene vi bruker inneholder.


Idag er det heldigvis flere bedrifter som er opptatt av å informere om de forskjellige ingredienser og egenskapene som produktene har. Dette er fordi det har blitt mer allment kjent hvilke virkninger og bivirkninger kjemikalier har på helsen vår og naturen over tid. 


Det er rett og slett viktig å kjenne til de ingrediensene man påfører huden, fordi huden vår absorberer alt vi påfører den. Huden er vårt største beskyttende organ og den utsettes for mange påkjenninger i løpet av dagen. For å hjelpe huden vår kan vi bidra med å tilføre fuktigheten og pleien som den trenger.


Det er 4 hovedkategorier med skadelige ingredienser som brukes i kosmetikk og hudpleie per idag. 

Nedenfor finner du en liste over de typiske ingrediensene som brukes i de fleste kosmetiske produkter:Surfaktanter

Er et overflateaktivt stoff som tilsettes produkter som brukes til vask. De bryter opp oljer som produseres av huden, slik at de kan vaskes bort med vann. Surfaktanter kombineres med tilsetningsstoffer som fargestoffer, parfymer og salter i produkter som foundation, dusj gel, shampo og i krem/lotion. De tykner produktet slik at det sprer seg jevnt, renser og skummer.Konditioneringspolymerer

Funksjonen i konditionerinspolymerer er å beholde fuktigheten i huden eller i håret. Glyserin er en naturlig ingrediens av vegetabilske oljer, mens animalsk fett produseres syntetisk i kosmetikkindustrien. Det er den eldste, rimeligste og mest populære kondisjoneringspolymeren. Den brukes i hårprodukter for å tiltrekke seg vann og mykne håret. De hindrer produktene i å tørke ut og stabiliserer eventuelle parfymer for å hindre at duftene siver ut gjennom beholderen. De gjør også at produkter slik som barberkrem føles glatte og ikke fester/ klistrer seg til hånden din ved bruk.Konserveringsmidler

Konserveringsmidler er tilsetningsstoffer som brukes til å redusere bakterievekst og forlenger holdbarheten til et produkt. Dette kan hindre at et produkt forårsaker infeksjoner i huden eller øynene. Kosmetikkindustrien eksperimenterer med såkalt selvbevarende kosmetikk, som betyr at de bruker planteoljer eller ekstrakter slik at de skal fungere som naturlige konserveringsmidler. Disse kan dessverre irritere huden eller forårsake allergiske reaksjoner og mange har sterk lukt som kan være ubehagelig. Parfyme

Parfymer er ofte den mest skadelige ingrediensen i et produkt. Parfymer inneholder ofte kjemikalier som kan forårsake allergiske reaksjoner og irritere huden. Dersom et produkt inneholder parfyme, bør man unngå å bruke det, spesielt hvis man har sensitiv/ irritert hud. 

Kilder: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care-cosmetics


https://snl.no/overflateaktive_stoffer 

Kommentarer